HTML

Kicsoda,micsoda?

Friss topikok

2013.09.24. 14:52 kalandiparos

Magyarok és híresek Brazíliában

Brazília, az Újvilág déli féltekén található fivére, Amerikához hasonlóan számtalan nemzet és kultúra olvasztótégelye – tagadhatatlanul trópusi változatban.  Millióknak nyújtott menedéket, lehetőséget az újrakezdéshez, a túléléshez, egyáltalán az élethez A több millió afrikainak, ugyanúgy mint az északi féltekén, pedig sajnos béklyót, rabszolgasorsot és szenvedést. Európából a XIX. században indult el egy nagyobb kivándorlási hullám Dél-Amerikába, de főleg a két világháború elől menekülve választották több millióan Brazíliát új hazájukként. Pár szám a nagyobb bevándorló nemzetek csoportjaiból: 28 millió olasz, 5 millió német, 1,5 millió japán. Hollandok, portugálok, spanyolok, oroszok, angolok, franciák, koreaiak, lengyelek és természetesen a magyarok. Milliók, akik a nyomorból és a háborúkból, a kesze-kusza politikai helyzetből egy kiutat láttak: hátrahagyni mindent, nekiindulni az ismeretlen távoli Dél-Amerikának, ahol béke és felfedezetlen kincsek, új lehetőségek és egy jobb élet reménye vár.

Ha Brazíliára gondolunk, általában a kreol bőrű, trópusi szépségideál jut eszünkbe, az afrikai és indián benszülött leszármazottak, de nehéz elképzelni, hogy Brazília is ugyanúgy mindenféle nemzet, bőrszín és karakter keveréke. Ugyanúgy lehet találni bőven sápadt, szőke brazilt, mint ázsiait vagy bármilyen európai kinézetűt. Az újonnan érkezett külföldire még rácsodálkoznak, azzal viszont mindenki tisztában van, hogy az országot a bevándorló nemzetek építették fel. Hemzseg az ország az európai és ázsiai nevektől, a különböző nemzetek keveredéseként pedig, Amerikához hasonlóan, megszületett egy fiatal és rendkívül sokszínű nemzedék. Kicsit talán szélesebb a mosolyuk, harsányabbak és temperamemtumosabbak, talán más a levegő és finomabbakat is esznek, de verükben ott van az Óvilág kultúrájának hagyatéka.

Minket viszont mindennél jobban érdekel, hogyan keveredett a magyar ilyen messzire, miért pont ide és van-e itt is híres-neves alakja kis hazánknak.

Hallani otthonról, hogy abban a szőrnyen szennyezett és veszélyes betonrengetegben, São Paulo-ban hatalmas magyar közösség él ( hát elment az eszük?), de ezzel nagyjából ki is merül a tudásunk. Aki arra adja a fejét, hogy kipróbálja az életet a világ egyik legnagyobb megapoliszában, örömmel töltheti el az érzés, amikor lehetősége nyílik találkozni hazai szálakkal, történetekkel és nevekkel a mindennapokban. Tényleg igaz.

Kezdetben katarzisba estem minden alkalommal, amikor felfedeztem, hogy magyar származású az az ismert személy, hazai az a híres süti, rólunk készítettek filmet, írtak könyvet. Dagadt a mellem, mint a kiskakasnak és be kell vallanom magamnak is, párszor valószínüleg épületes marhát csináltam magamból örökös kérkedésemmel. Ez is magyar, az is magyar. Én is az vagyok.

Lassan kezdek hozzászokni, hogy lépten-nyomon újabb hazai vonatkozású dolgokba futok bele: legyen az kultúra, tudomány, közélet vagy üzleti élet,  garantáltan találkozunk magyar(os) nevekkel. Így már nem ájulok el, ha nem bámulnak bambán, amikor azt mondom, hogy magyar vagyok. Ismerik a kultúrát, a filmművészetet, a focit (!), páran még a kibogozhatatlan történelmi szálakkal is tisztában vannak. És természetesen voltak Budapesten.

Kivétel nélkül mindig kedves mosoly fogad, amikor kiderül, hogy magyar vagyok. Érkeznek nyomban a referenciák, hogy kinek, milyen magyar leszármazott ismerőse, barátja van.

Vegyük például a lakóhelyünket. A ház 21 lakásából (amiből kb. 5-6 üres) hárman egy vérből származunk. Van még egy ismeretlen negyedik tag is, akinek az eredetére még nem derült fény: a garázsban található teherautóra ragasztott H betűt fontos bizonyítéknak tekintem. Ahogy nemrég megtudtam a 18-on az a divattervező lakik, akinek a magyar motívumokat használó kollekciójára tavaly bukkantam az ELLE magazinban. A barátom szerint a felettünk élő úriember kell legyen a másik magyar származású szomszéd.  Miért?   - Mert olyan magyaros kinézetű.

Amíg herkulesi bátorságra teszek szert és kapcsolatba merek lépni velük, addig bemutatok pár legendás alakot a brazil közéletből. A Magyarok és híresek Brazíliában cikksorozatban azokról a nevekről tereferélünk egy kicsit, amit minden brazil ismer, de nem tudja, hogy magyar. Olyan nevek, amik a brazil élet és kultúra mozaikjának fontos alapkövei. Balerina és bűvész, filmes és cukrász, a fordítás mágusa, a fény mestere, színésznők és foci zsonglőrök. Egy kis ízelítő vérbeli, brazil sikertörténetekről, magyaros fűszerezéssel.

Elsőként viszont kezdjük egy kis történelemórával.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kalandiparos.blog.hu/api/trackback/id/tr635531608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása