HTML

Kicsoda,micsoda?

Friss topikok

2013.06.27. 16:18 kalandiparos

A tetoválás filozófiája São Paulo-ban

Ezennel kinevezem São Paulo-t a világ legtetováltabb helyének. Bátran ki merem jelenteni bármilyen felmérés nélkül, hogy a világon itt található a legtöbb és legvadabbul tetovált ember.

Hülye, múlt századbeli, ultrakonzervatív kövületnek érzem magam, de akkor sem tudom felfogni, miért ez a kényszer, hogy mindenféle csúnya, otromba jellel megpecsételjék a testüket az emberek. Emlékszem mennyit hülledeztem az elején, egyebet sem csináltam, csak kritizáltam mindenkit. Hosszasan bámultam őket és igyekeztem megérteni, más szempontból megközelíteni a szépség és a harmónia kérdését – becs’szó. A mai napig próbálom kifundálni, honnan ez a tradíció és miért van ekkora jelentősége a helyiek életében. Nem a teljes brazil populációról beszélek, bár lehet hogy a megállapításom az egész országra vonatkozik. A város mindenképp extrém példának számít szerintem. Biztosan létezik a brazil tetoválás tradíciójáról szóló szakirodalom – addig csak tippelgetek, fröcsögök, mert megérteni talán sosem leszek képes. Láttam pár retro, század elei, festett fotográfiát is, ahol (fehér bőrű) gráciák egész testét ékesítette tetoválás. Nem újkelletű hóbort. Nagyon sok idősebb nagyit és nagypapit látni egy rakat tetoválással. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindez személyes vélemény, kicsit maradi is és bevallom, semmit nem tudok a testfestés kultúrájáról, jelentőségéről.  Azért is értetlenkedem annyit, mert sok baj van a bőrömmel, lassan már sehol egy tenyérnyi hely a testemen, ahol ne lenne anyajegy vagy más elváltozás, így az én ideám a makulátlan bőr. Elnézem azt a sok fiatal fruskát, gyönyörű nőt, hogy milyen hamvas, tökéletes bőrük van… és ott egy hatalmas fekete kocka a vádliján. Vagy az egyik karja teljesen tetoválva. Nem értem, hogy tudják így elcsúfítani magukat. Nem tisztelik a saját testüket, értékelik a természet adta szépséget. Megpecsételik magukat.

Igyekeztem a hónapok során kibogozni, hogy mi zavar annyira ebben a meggondolatlan testfestésben és mi lehet az oka. Alapvetően egy tetoválás mindig menő. Vad, lázadó vagy érzéki és sejtelmes. Olyan, ami viselője egyedi stílusát tükrözi. Emlékszem egy időben Magyarországon végigsöpört egy hullám, amikor minden nő a derekára tetováltatott, mert az szexinek számított.  Egy idő után már inkább ciki volt. Sok ismerősöm is van, akinek itt-ott, egy-egy kisebb, egyedibb rajz tündököl a testén. A nonfigurativ jeleket és a kínai feliratokat én különösen elcsépeltnek tartottam, de annak is hatalmas rajongótábora lett.

Amivel itt São Pauloban leginkább bajom van és amit ízléstelenségnek tartok, az a mennyiség, a méret és a testrész, ahová a tetoválást tetetik. Nekem a legtöbb tetkó minden csak nem egyedi, minden csak nem diszkrét. Afféle hatalmas, randa, komolytalan, meggondolatlan megbélyegzése a testnek – örökre. Persze láttam sok  érdekes mintát, ami felkelti az ember érdeklődését, amire azt mondjuk, hogy esztétikus, viselőjét tökéletesen kiegészítí, éke, dísze a testének. Számtalan elgondolkodtató, elképesztően kreatív alkotás is van, amit jóleső elismeréssel nyugtáztam, hogy véééégre, valami érdekes. A legtöbb embert viszont nem értem. Amikor valakinek ellepik az egész karját piros rózsák, madarak, színes virágok és fantasy figurák, Isten bocsássa bűnöm, én halál gagyinak tartom. Mi van akkor, ha az ember már nincs együtt azzal az emberrel, akinek a neve belepi az egész alkarját. Te amo Karina! Na akkor mi van? Mit mond a következő delikvens? Mindenféle szenvedélyes, vallási frázist is lehet olvasni az emberek testéről, Corinthians rajongók, akik vérüket adnák a focicsapatukért büszkén hordják a csapat címerét. Láttam viccesebb angol nyelvű feliratokat is. Érdekesnek érdekes lehet, de nem unnak rá? Változnak az idők, a divat. Ugyanazzal a piros rózsával, leányarccal és felirattal öregednek meg. Nem lesz ciki egy idő után?

dd.jpg

Mennyiség? Kétségtelenül lehet érdekes egy teljesen kitetovált kar vagy láb. Ritkán láttam ilyet, érdekesnek tartottam, de afféle személyes hóbortnak. Itt nagyon sokan hatalmas mennyiségű tetoválással lepik el az egész testüket. Talán nőt többet láttam mint férfit. Némelyik érdekesen mutat a nyári ruhával. Na de, hogy ott legyen állandóan? Azt nem lehet levenni, mint a ruhát. Elismeréssel vegyes értetlenséget érzek, hogy ilyen bátrak ugyanazt viselni életük végéig.

yy.jpg

Méret? Itt szeretik, ha jó nagy. A diszkréció nem igazán divat ezekben a körökben. Nem értem, hogy miért kell egy hatalmas, mindent befedő, kidolgozott tetoválást csináltatni mondjuk a jobb felső combra? Csak egy nagy, fekete valamit lehet látni távolról. Egy hatalmas fekete szív a vádlin. Minden harmónia nélkül itt-ott egy egy gigaméretű rajz és csá.

Hol? Úgy tűnik, itt teljesen más normák vannak. Vagy nincsenek. Talán sokan túl egyedire akarják a tetoválásukat, ami végül izléstelenné válik, mert az ember csak azon tünődik, hogy miért pont oda került az a rajz. Általános itt a vádlin és a lábszáron, térd és talp között bármely magasságban. Egy francia kártya treff vagy szív a térd alatt, egy fekete masni… valahol elcsúszva, egy nagy kör a vádlin (vagy még nagyon sok, semmilyen rajz a vádlin). Másik kedvelt, de számomra teljesen érthetetlen a combon és a térd feletti terület. Nagy előszeretettel rakatnak oda hatalmas rajzokat. Minél nagyobb, annál jobb. Nyakon, csuklón, alsó karon, mellkason. Némelyik embernek olyan a tetoválása, mintha csak egy gyors vázlat lenne  vagy nem fejezték volna be. Arra is van példa, hogy több, különböző stílusú tetoválást csináltatnak az emberek. Egy mikiegér, egy molekula, egy felirat, rózsa és non-figuratív jelek. Mint akire mindenféle matricát ragasztottak. Ilyenkor tényleg csak arra tudok gondolni, hogy az emberek nem tisztelik a saját testüket? Semmitmondó, amatőr rajzokkal teljesen komolytalanná teszik magukat. Nem karakteres, egyedi, vagy akár felháborító, megbotránkoztató. Egyszerűen gagyi. Láttam Barbie díszekhez vagy gyerekcsomagolópapírhoz hasonló mintát is, ami belepte a fiatal lány teljes combját.

ooo.jpg

Egyszemélyes zsűriként, ha akarom, ha nem, pontozom a járókelőket. Vadászom az stílusos megjelenést, értékelem a művészi összhatást és végtelenül hálás vagyok, amikor valakin felfedezek egy extravagáns, kreatív rajzot. Kétségtelenül nagyon sok van, de a gagyi győzedelmeskedik az egyedi felett.

Egyszer pont rimánkodtam és rosszmájúan fröcsögtem az agyontetovált helyiekről. Erre egy ismerősöm azt mondta, hogy ugyanolyan, mint az én anyajegyeim. Én  is életem végéig hordom őket, nekem is egyre több van. Van, akinek tetszik van, akinek nem. Na ez egy pillanatra be is tapasztotta a szám. Összehasonlítani azért a kettőt nem lehet: én nem tudom kontrolálni a bőröm elváltozásait, mások viszont elcsúfítják a természetadta szépségüket.

Ezek után csak annyit szeretnék, hogy, aki erre jár, ossza meg velem a benyomásait. Hadd lássam, csak én vagyok ilyen finnyás és maradi vagy tényleg össznépi, esztétikai kiigazításra van szükség a ’hogyan becsüljem meg a saját szépségem’ jelszóval.

( A képek mind illusztrációk.)

11 komment

Címkék: brazil test művészet kortárs tetoválás urbánus túlzás São Paulo


A bejegyzés trackback címe:

https://kalandiparos.blog.hu/api/trackback/id/tr135353266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuica 2013.06.28. 15:24:42

Hulyenek lenni nem bun, de hosszu oldalakon at taglalni azt... Neha-neha jo hallgatni.

Nevem Earl 2013.06.28. 15:24:58

Csodálatos trollmágnes poszt. :)

ymel 2013.06.28. 15:25:27

A vieteknel is megvan ennek a szubkulturaja.

SarahConnor 2013.06.28. 15:25:30

Érdekes, mostanában csupa tetoválós posztba és beszélgetésbe futok bele.

Előrebocsátom, hogy tetováláspárti vagyok, meg azt is, hogy megvannak korlátaim a tetováláspártiságban.

Én az ideológiai varratás híve vagyok, azaz a tetoválásnak abban a műfajában hiszek, mikor valaki valamilyen meggyőződésből, egy számára fontos idézetet, szimbólumot, rajzot, valamit varrat magára. Abban is hiszek, hogy ilyen igazán mélyről jövő indíttatásból csak pár tetoválás készülhet egy életben.

Így nem vagyok annak a híve, mikor valaki szemmel láthatóan a gépszíj-effektustól szenved: azaz elkapta a varratási láz és már többé-kevésbé minden testrészére rajzoltatott valamit, a végeredmény pedig az úgynevezett kifestőkönyv - összefüggéstelen, gyakran más-más minőségű tetkók tömege minden rendszer nélkül.
Nyilván ebbe nem tartoznak bele az eleve nagyra, összefüggőre tervezett tetoválások - bár nekem személy szerint nem tetszenek, bizonyos méret felett ijesztőnek, túl erőteljesnek érzem, ami uralkodik a viselője testén. Különösen nők esetében látható, hogy egy-egy színes, nagyobb méretű tetoválás mellé szinte képtelenség öltözködni (a saját családomban is látom a példát: ha "jól"helyezted el a tetkódat, te attól fogva se romantikusan, se elegánsan, se sehogy nem fogsz festeni mondjuk egy ujjatlan ruhában).

Szintén nem vagyok híve a divatból történő tetoválásnak, azt hiszem, ezt nem is kell magyarázni. Borzasztóbb dolgot el se tudok képzelni, minthogy valaki a tetoválószalonban található mintagyűjteményből választ mintát: hogy mit varratsz magadra, annak intimnek kell lennie, választottnak, abban az értelemben, hogy hozzád tartozik, a részed, mond rólad valamit. A Miami Ink c. műsorban is volt egy srác, aki úgy ment be varratni, hogy "fogalmam sincs mi szeretnék, azt reméltem, segítesz". Egy egész törzsét befedő koi ponttyal távozott, mert az szerencsét hoz, és szinte láttam magam előtt a megbánás pillanatát (még akkor is, ha a műsor megrendezett esetleg).

Szóval a nonfig, a ribirendszám, az egyéb divatok, pl a pillangó meg a kicsi csillag, meg a különböző virágok, amik a test egy-egy szép részét hivatottak kihangsúlyozni, szintén azok a fajta tetkók, amik később iszonyatosan meg lesznek bánva és szégyellve lesznek. Hiszen a test szépsége elmúlik, hamarabb is akár, mint gondolnánk. A bicepsz lemegy, a vékony derék megvastagszik, a csípőn lévő rendszám kinyúlik, széttörik.

A tetkó helye amúgy is egy másik kérdés. Irigylem a bátorságát azoknak, akik jól látható helyre tetoválnak - én nem merem ezt. Sajnos létezik hátrányos megkülönböztetés ebben a kérdésben is, valahol a tetováltak még mindig a társadalom alsó rétegeivel asszociálódnak, még akkor is, ha némi szürkeállománnyal ez az elgondolás könnyen cáfolható. Szerintem meg kell hagyni az esélyt arra, hogy a tetoválás elrejthető, eltakarható legyen. Ebből baj nem lehet.

Az egyetlen, amivel nem tudok megbarátkozni, az a nyaki tetoválás, egyébként előítéleteim nincsenek. Maximum ízlésszempontból hozok ítéletet, ha tetoválást látok, illetve elgondolkodom azon, mi lehet a háttere.

Az biztos, hogy még egy ilyen megosztó dolgot nem viselhetsz a testeden, mint amilyen egy tetoválás.

(Bocs a hosszért)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.28. 15:25:40

"Nem tisztelik a saját testüket, értékelik a természet adta szépséget. "

És a női fogyókúrák???

Hogy minden nő úgy akar kinézni, mint egy seprű, vagy vállfa?!

kalandiparos 2013.06.28. 15:40:55

@Fenimore: köszönöm a hozzászólást és a véleményed :) Én tényleg semmit nem tudok erről a kultúráról, szeretném megérteni és nem csak bambán fröcsögni, de elsőre ezek az ember benyomásai. Jó egy kicsit látni a hozzáértők véleményét

kalandiparos 2013.06.28. 15:41:46

@fuica: na :)
köszönöm a konstruktív hozzászólást ;)

kalandiparos 2013.06.28. 15:49:23

Őőőő... azért ez az 'Agyonvartak Mekkája' cím és az a kép elég sokkoló... Az én cikkem azért nem ennyire vad. Én tuti nem olvasnám el ha látnám ezt a címet... elgondolkodtató :(

Jhonny Ant 2013.06.29. 22:34:14

Érdekes hogy még mindíg képes meglepni valaki ilyen írásokkal :) Szóval: arra esetleg nem gondoltál vagy gondolnak emberek, hogya tetoválás nem nekik szól hanem a viselőjének ( jobb esetben met bevallom létezik a divat tetoválás de azt könnyen meg lehet külömböztetni) Ha elhagy a szerelmed akkor is az életed része volt az az időszak és emlékezhetsz szép dolgokra. Nem tudhatod kinek mi mit jelent! Mit jelent egy rózsa egy portré vagy egy aprócska virág. Mert mind mögött lehet tartalom és meggyőződés. Az hogy a tetováltak a legalsó rétegek és talán az intelligencia hiánya miatt varratnak ez sztereotípia és nem állja meg a helyét. Ismerek olyan embert aki nagyon jól menő üzletember és a teljes testét betöltő lefedő tetoválása van amiről az üzletfelei se tudnak. A tetoválás a tetoválté! Nem a tied nem az utcán felháborodott arcal utánad bámuloké. Csak a tetoválté. Lehet ezt nem szeretni vagy ne adj isten undorítónak találni de elitélni talán nem lenne szabad. Lehet, hogy úgy látod befejezetlen egy minta de van aki nem egyszerre fejezteti be sőt van olyan stílus is ami ebben a stílusban készül! Ez egy művészet csak nem a vászonra készül hanem az emberi bőrre ami egyébként különleges kapcsolatot teremt a művész és a tetovált között. Legjobb esetben ez egy közös alkotási folyamat aminek mondjuk én személy szerint minden percét élvezem. Tisztelem a véleményedet de ebben az esetben talán nem kellett volna megírni mert majdnem minden tetoválás mögött van tartalom aki viszont megbánja az nem azért tetováltatott mert nekitetszik hanem csak lázadó akart lenni egy ideig. De mint mondtam ha jobban megfigyeled látni fogod ki az aki ilyen

kalandiparos 2013.07.01. 13:46:41

@Jhonny Ant: Hahó, köszönöm a hozzászólást és a véleményt.
Érdekes és fontos tanulság, hogyan adja elő az ember a véleményét. Ahogy te is említetted és én is megjegyeztem, a véleményem a laikusé, azé, aki nem ért hozzá. Ha világgá kürtöltem ezt, azért is tettem, mert úgy éreztem nem üres méregetés, hanem tényleg az első benyomások, vélemények és meglepetés, amit egy kívülálló elsőként megállapít. Nem bántó, max engem fognak kritizálni az emberek - ami meg is történik :)) köszönöm mégegyszer, tanulunk együtt :)

Jhonny Ant 2013.07.01. 14:37:52

Szia

Nem ledegradálni akartam az írásodat hanem arra akartam rávilágitani, hogy ha valamit nem értesz azért az még nem biztos, hogy rossz és elitélendő. Az írásodban egyébként többször is sztereotípiákkal illetted a tetováltakat és ezzel együtt a tetoválóművészeket is. Én azt javasoltam volna, hogy picit nézz utána mielőtt ezt az írást közölted volna. Tiszteletben tartom a véleményedet ahogy mindenkiét akinek ez nem tetszik hiszen írtam, hogy ez nem nektek készül és csak az nem tetszett az írásban, hogy negatívan állítod be a tetoválást pusztán azzal érvelve, hogy ez a bőr természetes szépségét rontja. Ami egyébként nagyon szubjektív dolog mert én személy szerint imádom azokat a nőket akik agyon vannak tetoválva. De ez nem jelenti azt,hogy azokat nem szeretem akiken nincs. Szívesen válaszolok bármilyen kérdésedre ha meg szeretnéd érteni ezt a szubkultúrát ls a világát!
süti beállítások módosítása