HTML

Kicsoda,micsoda?

Friss topikok

2014.04.27. 15:48 kalandiparos

Rio de Janeiro vs São Paulo: egy carioca és egy paulistana beszélgetéséből

Bár a világ köztudatában Rio de Janeiro Brazília megtestesítője, São Paulo pedig valami apokaliptikus, világvége hangulatú, kegyetlen betonrengeteg, a brazil valóság kissé más.

Össze lehet hasonlítani São Paulo-t és Rio-t? Egyértelműen nem. Mindkettő kiemelkedő, meghatározó a maga módján,  a rivalizális, mint ősi éltető erő mégis fűti a két város szülötteit.

 

qq.jpg

Tipikus sao paulo-i és riói kövezet.

Kezdetnek a címhez fűznék egy kis magyarázatot. A haladó brazilológusok átugorhatják ezt a részt, a szüleimnek mindenképp kifejteném ezt a témát. A riói és a são paulo-i emberről beszélek most egy kicsit.  Cariocának, azaz kárióóókának hívják a rióiakat. Csak a Rió városban vagy az  egész államban élőket, pironkodom, de nem tudom. ( Furcsamód amikor hallom ezt a szót, mindig az jut eszemben, hogy Romániában a filctollat hívták így.) A paulistano a sao paulo-i lakos. Rosszul tanultam meg,  ezért tudok most helyes információval szolgálni. Én paulistáról tudtam, az viszont az egész São Paulo államban élőket illeti. Aki a városban, azaz Grande Sao Paulo-ban él, az paulistano/a, azaz páulisztááánu/á.

A Rio-t, a várost nem, de a cariocat annál jobban ismerem. Nem könnyű velük dolgozni, bár én csak a filmiparbelieket ismerem. Több oldalról megközelítve így fest a rióiak megítélése: az őshonos carioca ász, világ közepén élő királycsókának tekinti magát. Aki nem helyi, de ott él, a világ legszebb helyének tartja a várost, de szidja a kiszámíthatatlan, megbízhatatlan fajtáját. A páulisztanu pedig (mindenki azt mondja, hogy csak irigységből) nem állhatja.

Tagadhatatlan a két város közötti verseny, bár teljesen felesleges az összehasonlítgatás és így a rivalizálás is: ami ott van, itt nincs és fordítva. Ami azért bosszantja (jogosan) a helyieket, hogy a világ csak Rió-ról tud, São Paulo-val csak rémisztgetik az embert. Nem tudok pálcát törni a carioca felett, adódott bőven galiba velük, de dolgoztam ugyanolyan megbízhatatlan helyivel is, mint ahogy róluk állítják. Arról már tudok, hogy mennyire link a carioca a sao paulo-i szemével, az ellenkező nézőponthoz még nem volt szerencsém.

Vannak általános klisék, mint Rio  a tengerpart, São Paulo a munka. Rióban nem csinálnak semmit, São Paulo-ban megállás nélkül robotol az ember. Ez nagyjából így is van.

ii.jpg

A filmfesztivál alatt egy nagyon jófej carioca producerrel és egy são paulo-i ismerősömmel beszélgettünk, aki mindenféle képzőművész, urbánus, kreativ módszerrel szegény gyerekeket tanít. A film, amit a producer jött bemutatni, az egyik leghíresebb brazil képzőművész, Hélio Oticica életét dolgozta fel.  Fafi azért jött, hogy a film témáját beágyazhassa a tananyagába. Ekkor hangzott el az a dialógus, ami annyira megragadta a figyelmem. Így a carioca: - São Paulo-ban annyira kreatívak az emberek. Annyi érdekes dolog történik itt, amiről Rióban álmodni sem merünk. Erre a válasz: - Igen, mert nekünk nincs tengerpartunk.

ww.jpg

Esővíz São Paulo-ban, tengervíz Rióban

Pronto! Íme a kulcs, a magyarázat a sao paulo-i kimeríthetetlen kreativitására.

Hát nem így van? Ki a fene robotolna éjjeleket egy olyan helyen, ahol az ablakon kinézve a lábai előtt hever a város, sétál 10 percet, vagy legyen az fél óra, óra, és a világ leggyönyörűbb strandján van. Haverok, sör, napbarnított, sportos testek mindenhol. Tengerparton bulizik a város, ott éli az életét. Ez a 'léhaság' kicsit emlékeztet a budapesti életformámra.  Abban a gyönyörű városban megelégedtem azzal a kicsivel, ami volt. Ami elég, hogy túléljem a mindennapokat, mulathassak, barátokkal lógjak és élvezzem az életet.  Miért lennének az embernek ambíciói, ha mindene megvan, amire vágyik?

Rióban tényleg minden adott, hogy az ember úgy érezze, az élet egy véget nem érő nyaralás. ( Nem skatulyázom be az ottaniakat, mert bőven van ott is  kreativ zsongás, ma már egyre több, de itt nagyságrenddel erősebb.)


bb.jpg

Gördeszka vs szörfdeszka

Lehet, hogy ezért sem erőltetem a riói látogatást? Mi van ha én is bekattanok? Összehasonlítom azt az életformát a helyivel? Ha a szomszéd fűje annyival zöldebb, hogyan éljek itt tovább nyugalomban?  Emlékszem, egy grafikus művész mesélte, hogy Rióban megőrül, mert egy vonalat nem tud rajzolni. Neki szürkeség, bezártság, São Paulo kell, hogy alkothasson.

Így eldöntheti mindenki, életének melyik szakaszában van most, bulizni vagy haladni akar. Aki jönne, ennek tükrében döntsön a kettő között. Bár akinek olajmágnás, szappanopera sztár vagy tengerparti fagyiárus ambíciói vannak, Rióban mesést karriert futhat be. Aki pedig olyan szerencsés, hogy valami szuper munkát tud Rióban megcsípni, híven a fajtámhoz irigykedem egy kicsit én is…. és egyébként is millió érvem van arra, miért jobb az élet São Paulo-ban ;)


cc.jpg

betonrengeteg vs természet: Sao Paulo híres nevezetessége, a MASP épülete a híres riói Corcovado-val szemben

A képeket egy sao paulo-i csapat alkotta. Az ötletet a Paris vs New York illusztrációi adták annak alkalmából, hogy a két város születésnapja igen közel van egymáshoz.

A többi kép megtalálható a hivatalos oldalon:

http://papodehomem.com.br/sao-paulo-vs-rio/

Szólj hozzá!

Címkék: brazil művészet carioca urbánus rivalizálás Rio de Janeiro São Paulo tropikália paulistano


A bejegyzés trackback címe:

https://kalandiparos.blog.hu/api/trackback/id/tr245353291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása