HTML

Kicsoda,micsoda?

Friss topikok

2013.06.18. 06:40 kalandiparos

Egy túlságosan is hihető ostrom jelenet: São paulo-i tüntetések

(A fenti felvételt a teraszunkról készítettem a kis kamerámmal mindaddig, míg a rohamrendőrök pár, lemaradt járókelőre és az épületünkre irányították a gumilövedékeiket.)

Elmondhatom, hogy láttam háborút Brazíliában. Hál’Istennek mindez csak a látszat (bár többen, súlyosan is megsérűltek a gumilövedékektől), a látványos show a PM (Polícia Militar) erődemonstrációja volt.

Múlt hét csütörtökön, negyedik alkalommal szerveztek tüntetést São Paulo-ban a tömegközlekedési díj emelése ellen.  Felsorakoztatták São Paulo egész rendőrségét a megmozdulás megfékezésére. Öt helikoter cikázott felettünk, szirénák, rendőrök mindenhol. Mivel a házunk melletti úton, a Consolação-n vonult a tömeg, kíváncsiságból én is lementem megnézni a bátor gyerekek menetét. (A tüntetők nagyrésze egyetemista volt.)

970238_562780400439201_873801310_n.jpg

('Elnézést a kellemetlenségért. Épp átalakítjuk az országot.')

Büszkeséggel, örömmel töltött el, hogy ilyen történelmi pillanatot láthatok, hogy a tömeg nem csak azért verődik össze, hogy mulasson, hanem nyíltan kiáll amellett, ami nem tetszik. ( A passzív brazilokra ez nem jellemző.)

tn_600_430_protestoSP2.jpg

('Az erőszak a díj, amit fizetünk!' Utalás a város rossz közbiztonságára.)

Egyszer csak megtorpant a tömeg (valószínüleg útjukat állták a rendőrök) és ekkor el kezdett lassan, csendesen csordogálni a mi terünkre, a Praça Roosevelt-re, ami egyébként a paulistano deszkások mekkája. (Ekkor is tele volt a placc suhancokkal.) A helikopterek továbbra is köröztek, rendőrök és rohamrendőrök vicsorítottak a tömegre és mindenféle bámészkodó tarkította a tömeget (mint például én). Gyorsan felszaladtam, hogy láthassam a tömeget a teraszról és dokumentálhassam a történteket. A helikotperek és a szirénák vinnyogása nyomasztó volt, de ettől eltekintve nem volt semmi, addig a pillanatig, amíg…

ff.png

Elhangozhatott egy parancs, mert egyszer csak az egész Tropa de Choque bevetette mindenét, ami volt. Nagyon félelmetes volt. Nem akarok szenzációséhez jelzőket felsorakoztatni. Felesleges. Félelemmel vegyes csodálat volt bennem. Csodálat, hogy egy ilyen Terminátor filmet lenyomnak és félelem, mert azok bombatámadásra emlékeztető hangok és villanások, a könnygáz, a helikopterek, a rohamrendőrök támadása ahogy irgalmatlanul céloztak a tömegbe gumilövedékeikkel, véres háborúra emlékeztetett. Olyanra, amiket látunk most az arab országokban, vagy anno a délszláv háborúban, illetve a két világháború eseményei, amik végig kísérik egy európai életét. Talán fölényesen hangzik, valakitől meg is kapom majd a szokásos okító szöveget, de az az érzésem, hogy itt az emberek nem tudják mi az igazi háború. Sem azok, akik a show-t csináljak, sem a résztvevők. (Nekünk az elképzelhetetlen, hogy itt nyugodtan, közönyösen együttélnek a ténnyel, hogy csak úgy lepuffantanak valakit az utcán.)

diego-zanchetta-reporter-baleada-600.jpg

(Két újságíró is megsebesült. Egy másik sajnos rosszabbul járt, őt szemen lőtték.)


Mindenesetre ez a háborúsdi nem vicc. Lett belőle sok-sok sebesült, a brazil Facebook csak úgy perzselt a haragtól, azonnal szervezték a következő megmozdulást, mozgosítottak mindenkit, több százezren jelezték támogatásukat, világgá kürtölték, hogy milyen szörnyű a kormány és mindenki a mai napra, a nagy hétfőre várt, hogy végre megmutathassák a nép erejét és egyként felléphessenek a rendőri túlkapásokkal szemben (is).

1017117_10201364665339155_726898766_n.jpg

('Soha ennyien még nem várták a hétfőt.')

f.jpg

('Passzív lakosság, aktív korrupció. És te mit teszel ellene?')

999251_187758251384469_854454128_n.jpg                                                               

                                                                       ('Brazília ébredezik.')

3411168828-imagem-do-poster-que-convoca-para-manifestacao-do-dia-17.jpg                                                            

                                                            (Felhívás a mai tüntetésre.)

070615-v-de-vinagre-facebook.jpg               

                  (V, de vinagre (ecet). A csütörtöki tüntetésen elkobozták az ecetes üvegeket a tünetőktől, amiből végül országos vicctéma lett.)

179752_598679336819507_1303767789_n.jpgA 20 centavos ( ennyivel emelték a tömegközlekedési díjat) csak a jéghegy csúcsa. Mindemögött van a korrupció, adók, az oktatás és egészségügy rossz színvonala, büntetlenség, a politikusok fizetése, a rossz közlekedési infrastruktúra, rossz közbiztonság, elnyomás, kiskorú bűnözés.

A mai felvonulás végül minden képzeletet felülmúlt, ellepték a várost a békés tüntetők, akik megértésben, nyugalomban, szeretetben demonstráltak mondhatni  mindenért és minden ellen.

Végre elmondhatták az emberek: Sim, existe amor em SP, azaz igenis létezik szeretet São Paulo-ban.

(Cikkem befejezése után kb. öt perccel na vajon, mit is hallok? Ahogy az lenni szokott egy kisebb csoport  nekiment a tanács épületének. Oda a 'békés' jelző. Pedig olyan szépen alakult. Reméljük nem a végszó számít az esemény megítélésében. Áll a bál megint, síppal-dobbal, bombaszóval. Erre az ellentábor valószínüleg azt mondaná: 'Cada povo tem o governo que merece', azaz minden népnek olyan kormánya van, amilyet érdemel.)

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: brazil tüntetések São Paulo


A bejegyzés trackback címe:

https://kalandiparos.blog.hu/api/trackback/id/tr655366577

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.18. 14:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása