HTML

Kicsoda,micsoda?

Friss topikok

2013.10.20. 14:47 kalandiparos

Magyarok és híresek Brazíliában: Dél-Amerika első, legmagasabb felhőkarcolója, Edificio Martinelli

Az első épület, ami megragadta a figyelmem érkezésemkor, a híres Edifício Martinelli volt. Mindig ezt használtam referenciaként São Paulo számtalan építészetí stílust egybegyűjtő, kalandosan sokszínű belvárosához. A nevét se tudtam még, de emlékezetemben mélyen megmaradt az épület stílusa. Amikor megláttam, mindig New York-ban éreztem magam.

P1190578_1.JPG

Elképzeltem a ’20-as évek Amerikáját az elegáns kalapos-kutyás úri hölgyekkel, a bevándorolt ír és olasz munkásokkal. Sokszor elsétáltam az épület előtt és álmodoztam arról a híres képzeletbeli Amerikáról, ahol minden szabad, tüzesen szól a jazz és a rúzsozott,apró ajkú amerikai nők szaporán kapkodják hosszú lábaikat, ugyanúgy mint régi, fekete-fehér filmeken. Távolabb nem is állhattam volna az igazságtól.

Ed. Martinelli 08.jpg

A híres felhőkarcolót, mely kezdetben Brazília, sőt az egész Latin-Amerika legmagasabb épülete volt, a dúsgazdag olasz mágnás, Giuseppe Martinelli építette, akinek hatalmas hajózási vállalata volt Brazília kincseskamrájának számító kikötőjében, Santosban. A képzeletemben megfogalmazott amerikai álmot jelképező épület európai (szinte klasszicista) stílusokat ötvözött tervezője pedig egy magyar építész, Fillinger Vilmos volt. (Ennyit az amerikai álomról.)

C9A60FD8C0BD466FB5845538D3F8E633.jpg

Az építkezést 1924-ben kezdték el, végül 5 évre rá, 1929-ben adták át,  bűnös magasságokba törő 20 emelettel. Martinelli eredeti elképzelésének megfelelően tovább folytatták az építkezést, míg vegül 1934-ben elérte a tervezett 30 emeletet. Intrikák sora és az emberek félelme övezte az építkezést, hiszen 10 emeletnél magasabb épületet akkoriban még nem láttak.

Martinelli, hogy elhárítsa a babonákat és bebizonyítsa, hogy az épület nem dől össze, a felhőkarcoló tetejére építette saját rezidenciáját.

EdifícioMartinelli.CasadoComendador.JPG

A történet a tulajdonos számára akkor ért véget, amikor további anyagi forrás hiányában el kellett adnia az épületet, amit az olasz állam vett meg. A brazil kormány, mintegy 10 évre rá pedig elkobozta, így végül az épület a brazil állam tulajdonába került.

Ed.Martinelli.jpg

Aranykorában, az 1.267 helyiségben szépségszalonok, éttermek, kaszinók, éjszakai mulatók, boltok működtek, a híres Hotel São Bento luxushotel, a nagynevű Cine Rosário mozi, sőt még egy templom is. Fényűző lakosztályaiban a város és talán az egész brazil társadalom legmódosabb urai éltek.

Az épület megélve a valaha látott legnagyobb fényűzést, rohamos hanyatlásnak indult az ’50-es évektől és hírhedt nyomortanyává vált, helyszínül szolgálva a korszak leghíresebb bűntényeinek és gyilkosságainak. A város vezetősége végül visszafoglalta az épületet 1975-ben, 4 év alatt kipucolták, felújították, azóta pedig a legfőbb pénzügyi intézetek székhelyeként szolgál.

73A6D59E61554DADA955751DFCBF4B13.jpg

Két éve megnyitotta a kapuit a közönség előtt is. Ingyen felmehetünk az épület tetejére, ahonnan lábunk előtt terül a são paulo-i épületrengeteg tájképe. Martinelli pénze nélkül nem készült volna el a felhőkarcoló, a mágnás neve mögött homályban maradt magyar építész nélkül viszont nem lett volna a város örökségét őrző híres épület.

Ki lehetett Fillinger Vilmos? Hogyan került São Paulo-ba? Hogyan lett Martinelli építésze? Milyen érzés lehetett a város aranykorát elindító, álomba illő terv kivitelezésében részt venni, a kontinens legimpozánsabb épületének az építésze lenni? Ha lenne egy időgépem, mennék a noteszommal, rohannék Fillinger úr után tervező asztalok és álványok között.

A paulistanok nevében is, köszönjük Fillinger úr!

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kalandiparos.blog.hu/api/trackback/id/tr395589474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.10.20. 22:27:43

Hogy miért bűnös magasság? Akkoriban ötemeletes épületeket engedélyezett Sao Paoló, a 12-emeletes terv jóváhagyása kivétel volt, de az építészeti hatóság a 24-ik emeletnél jött rá hogy ennél jóval magasabban járnak, ám ekkor már 25 emeletben sikerült megállapodni velük. Végül Martinelli egy 5-emeletes magánrezidenciát húzatott fel az épület tetejére, igy érte el statikai számításokkal alátámasztott titkos tervét, a 30-emeletet.

micsoda? 2013.10.20. 22:28:35

Gyönyörű, időt álló munka. A kivitelezőt is dicséret illeti. Jó lenne megnézni belülről. Valóban ki volt Fillinger Vilmos?

Measurer 2013.10.21. 05:52:17

@micsoda?: A bécsi szépművészeti akadémián tanult mérnök-építész Vilmos (William) Fillinger 1888-ban Krassó-Szörény vm-ben született, majd tanulmányai után 1912-ben Braziliába, Santosba vándorolt ki. Megbecsült sao paulói polgár lehetett, hiszen 1921-25 között tb.magyar konzulként is működött.
1968 okt.23-án hunyt el Sao Paulóban.

kalandiparos 2013.10.21. 05:58:40

@Measurer: köszönöm az információkat, úgy tűnik szakértővel állunk szemben :) (Honnan is a tudás, ha szabad kérdeznem?) Tényleg nagyon érdekes az épület története. A kiegészítő infókkal kitoldom a cikket, mégegyszer köszönöm. Az építészről én is csak annyit tudtam meg, hogy a bécsi akadémián tanult és konzul volt SP-ban.

Measurer 2013.10.21. 12:40:12

@kalandiparos: Semmi különös szakértelem, az unokameny, Kathryn M.Lobo családfa kutatásából tárul elénk Fillinger Vilmos korai életútja.
"Painstaking Research Slowly Reveals Hungarian Ancestors"
ROM-SIG News,Vol.4 No.3 Spring 1996
süti beállítások módosítása